Urologický čaj na potíže s močením

Pokud máte potíže s častým, nebo bolestivým močením, může za něj zvětšená prostata, nebo taky zánět močových cest. V takovém případě možná zmobilizujete veškerou svou sílu a kromě volně prodejných doplňků stravy si obstaráte i urologický čaj. Víte ale, jaké má urologický čaj účinky a jak často ho pít? 

Problémy s močením mají mnoho původců. Zatímco některé spouštěče jsou relativně banální (například nezhoubně zvětšená prostata, se kterou se potýká nejeden muž, který překročil hranici středního věku), jiné vám dovedou dost nepěkně zatopit. (Třeba inkontinence, nebo infekce močových cest.) 

⚖️️ Porovnání: TOP 10 přípravků na časté močení

nejlepší léky na časté močení
  • účinnost jednotlivých přípravků ve vztahu k častému nočnímu a dennímu močení, menšímu tlaku a pnutí, silnějšímu proudu moči a lepšímu pocitu domočení
  • jaký přípravek je vhodný, jaké má vedlejší účinky a kdy začne účinkovat
  • zkušenosti a spokojenost s užíváním u ostatních lidí
  • porovnání cen za denní dávku

naposledy aktualizováno 04/2024

Skoro nikdo ale nechodí rád k lékaři, takže je velmi pravděpodobné, že se první příznaky jakýchkoliv komplikací pokusíte zvládnout svépomocí doma. A teprve až když se situace nezlepší teprve zavoláte svému lékaři. 

Není proto divu, že se u nás těší velké oblibě potravinové doplňky na podporu zdraví močových cest a urologické čaje, které mají za cíl propláchnout a uzdravit rozbolavělé močové ústrojí. 

Fungují ale všechny urologické čaje stejně? Jak často se pijí? A dají se popíjet i v těhotenství?

urologický čaj z šípku

Urologický čaj a časté močení

Urologické čaje jsou vyrobené z bylin, které mají pozitivní vliv na zdravé močové ústrojí. Mohou být buď jednodruhové (takže jsou jen z jedné rostliny), nebo smíšené. (V takovém případě kombinují pozitivní účinky několika bylinek.) 

K jejich pití většinou přistupujeme až ve chvíli, kdy nás trápí nějaký problém s močovým ústrojím. Oproti tabletám a volně prodejným pastilkám z lékárny mají obrovskou výhodu v tom, že (celkem rychle) procházejí celým močovým ústrojím. To znamená, že se dostanou přesně tam, kam mají.
Ovšem, s jejich užíváním se to rozhodně nevyplatí přehánět. Nejen, že jejich popíjení může být dlouhodobě škodlivé (což uvádí výrobce), ale také mohou mít kontraindikaci k některým užívaným lékům. V neposlední řadě musíme myslet také na to, že urologické čaje nemusí být vhodné během těhotenství. (Opět se to dozvíte na přebalu čaje, nebo přímo z úst vašeho lékaře.)

Jaké známe druhy urologických čajů

Dá se říct, že kolik existuje urologických obtíží, tolik existuje i urologických čajů. 

V lékárně, nebo ve specializovaném obchodě seženete:

  • Urologické čaje na záněty močových cest
  • Urologické čaje na podporu činnosti ledvin
  • Čistící urologické čaje
  • Urologické čaje pro zdraví močového měchýře

Může jít o urologické čaje s brusinkami, přesličkou rolní, šípkem, vrbovkou a mnoha dalšími ingrediencemi, které vám pomohou při řešení potíží.

urologický čaj z vrbovky

Jak často ho pít?

Co se týče frekvence pití urologického čaje, tu nelze jednoznačně určit. Je to dáno tím, že každý z čajů má jiné složení a sílu. Velké rozdíly jsou i mezi jednotlivými výrobci. Proto je určitě moudré se řídit tím, co je uvedené na obalu výrobku.

Výrobce může uvádět:

  • Maximální délku pití (v řádu dnů, týdnů až měsíců)
  • Minimální pauzu mezi dalším užíváním (ve dnech, týdnech i měsících)
  • Maximální doporučený denní počet šálků

Pokud vám smíme radit, tyto instrukce neberte na lehkou váhu. Přírodní léčiva mohou být stejně účinná jako ta, která jsou vyrobená člověkem. Myslete také na to, že jejich neuvážená konzumace může mít výrazné negativní účinky, mezi které patří intoxikace účinnou látkou a v nejtěžších případech i smrt.

V případě, že jste těhotná, kojíte, berete léky nebo se léčíte s nějakým chronickým onemocněním by měl o vašem samo léčebném postupu vědět i váš lékař. (Který má s ohledem na detailní znalost vašeho zdravotního stavu vždy poslední slovo.)

Závěr

Urologické čaje jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Myslete na to, že ačkoliv nám příroda dává k volnému použití všechny svoje dary, i to dobré vám může v nadměrném množství dost nehezky uškodit. Pokud se však budete řídit našimi radami a pokyny, bude vaše zdraví v bezpečí.

⚖️️ Porovnání: TOP 10 přípravků na časté močení

nejlepší léky na časté močení
  • účinnost jednotlivých přípravků ve vztahu k častému nočnímu a dennímu močení, menšímu tlaku a pnutí, silnějšímu proudu moči a lepšímu pocitu domočení
  • jaký přípravek je vhodný, jaké má vedlejší účinky a kdy začne účinkovat
  • zkušenosti a spokojenost s užíváním u ostatních lidí
  • porovnání cen za denní dávku

naposledy aktualizováno 04/2024